הדרך החדשה למדוד את העולם
כדי לנווט לווין, להטיס מטוס ליעדו ולשגר טיל למטרה, יש צורך במערכת הניווט האינרציאלית של חברת סיאלו פתרונות אינרציאליים. בימים אלה מפתחת החברה את הדור הבא של הטכנולוגיה, שתעזור גם לנוסעי הרכבים האוטונומיים, מטיסי רחפנים וחיילים בשדה הקרב // שחר בן-פורת
במטרה להגיע ממקום למקום אנו עושים שימוש ב-GPS, טכנולוגיה ותיקה ונפוצה, שהיא חלק בלתי נפרד מחיי היום-יום שלנו. טכנולוגיה זו אינה מספיקה לשימוש גורמים אחרים, כמו חברות תעופה וגופים צבאיים. זאת מאחר ומדובר בטכנולוגיה שגורמים עוינים יכולים לשבש את פעילותה בקלות יחסית. כדי להתגבר על הבעיה הזו נוצרו מערכות הניווט האינרציאליות של חברת סיאלו פתרונות אינרציאליים הישראלית, העושה שימוש בטכנולוגיה שונה, מדויקת, יציבה ועמידה.
מאפשרים ניווט מדויק במיוחד
תחילתה של סיאלו בסטארט אפ שהקים אייל שקל בשנות ה-90, שעסק בתקשורת אופטית. לאחר שהסטארט אפ נסגר, חבר שקל למשקיע פרטי ובסיוע מפא”ת, המנהל למחקר ופיתוח אמל”ח ותשתית טכנולוגית של משרד הביטחון, הם הקימו בשנת 2005 את סיאלו. שנתיים לאחר מכן נמכרה החברה לחברת אירונאוטיקס, ובשנת 2014 היא עברה לבעלות משותפת של רפאל ו-Kearfott. לאורך כל השנים הללו פועלת החברה על בסיס טכנולוגיית הליבה שלה, ג’יירוסקופ – Gyroscope בטכנולוגיה של סיב אופטי.
עמית ברנדס, סמנכ”ל פיתוח עסקי ותוכניות בסיאלו, מסביר כי “ג’יירו הוא מכשיר היודע למדוד מהירות סיבוב ביחס למרחב. הג’יירו מאפשר למדוד תנועה של גופים, ובשילוב עם מידע נוסף ניתן לדעת מה התנועה של הגוף, לאן הוא נע במרחב ולאיזה כיוונים הוא ‘מסתכל'”.
במטרה לנווט בצורה מדויקת משתמשים במידע אותו מספקים שני סוגים של מדידים: האחד מודד סיבוב ביחס למרחב (ג’יירוסקופ) והשני מודד תנועה קווית הנקרא מד תאוצה. שני המדידים האלה מהווים את הליבה של מערכת ניווט אינרציאלית.
אחת השיטות הנפוצות למדוד סיבוב היא מדידה אופטית, ובתחום הזה קיימות מספר טכנולוגיות מתחרות. “אנחנו מתמקדים בטכנולוגיה שנקראת מדידת סיבוב באמצעות סיבים אופטיים, ג’יירו מבוסס סיב אופטי – Fiber Optic Gyroscope . יש שתי שיטות לממש את הטכנולוגיה הזו, ואנו מתמקדים בג’יירו אופטי בחוג סגור, המאפשרת להגיע לדיוקים יותר גבוהים”. הטכנולוגיה הזו לא היתה קיימת בארץ עד ההקמה של סיאלו, וכיום היא בין 4-5 החברות היחידות בעולם המערבי הפועלות בתחום. “זו טכנולוגיה עדינה, ייחודית ומשמעותית, בעיקר למערכות צבאיות אך גם למערכות אזרחיות, מאחר והיא מאפשרת ניווט מדויק. מטוסי נוסעים, משאיות, כלי טיס צבאיים, קידוחי נפט וגז, לוויינים, טנקים, ארטילריה, כל אלה ועוד מנווטים בעזרת מערכות ניווט אינרציאליות”.
על בסיס טכנולוגיה זו מפתחת החברה שלוש משפחות של מוצרים – מדידים בסיסיים; יחידת מדידים אינרציאלית המשלבת שלושה ג’יירוסקופים ושלושה מדי תאוצה, המהווים ליבה של כל מערכת ניווט ובקרה אינרציאלית; ומערכת ניווט אינרציאלית מלאה. מערכת זו משלבת את המדידים האינרציאליים עם תוכנה המחשבת את הניווט. מערכות החברה משולבות במערכות של התעשיות הביטחוניות השונות ואף בלוויינים של מדינת ישראל.
פורצים דרך טכנולוגית חדשה
במקביל לפעילותה כיום מפתחת סיאלו את הדור הבא של הטכנולוגיה, הנקראת ג’יירו פוטוני – ג’יירו המבוסס על התקן פוטוני. איציק אנגל, ה-CTO של החברה, מסביר כי “מדובר בטכנולוגיה אופטית הפועלת בשיטה אחרת. אנו לוקחים תופעות פיזיקליות קצת שונות מאלה שאנו עוסקים בהן כיום, ובעזרתן מפתחים יכולת למדוד מהירות זוויתית שתאפשר לנו לפתח מוצרים יותר טובים, הרבה יותר קטנים והרבה יותר זולים”.
אנגל מסביר כי בשנים האחרונות מתפתחים שווקים חדשים בעולם, כגון שוק הרחפנים ושוק המכוניות האוטונומיות, שווקים שחייבים מערכות ניווט מדויקות ועמידות, שיהיו קטנות, טובות וזולות. “גודלה של מערכת מבוססת ג’יירו פוטוני תהיה כס”מ לעומת 10 ס”מ של המערכת הנוכחית, המחיר שלה צפוי לרדת מעשרות אלפי דולרים למאות דולרים, והביצועים יהיו זהים או טובים יותר, בהתאם לגודל המערכת”. המערכות העתידיות ישמשו גם את השווקים העושים שימוש במערכות הניווט האינרציאליות הקיימות. בנוסף, הן יאפשרו לתת לחייל בודד בשדה הקרב מערכת ניווט אישית, אותה יכול לקחת בכיס, דבר שאינו אפשרי כיום.
הטכנולוגיה החדשנית נמצאת בתהליכי מחקר ופיתוח, הנעשים בשיתוף פעולה עם משרד הביטחון, רשות החדשנות וגופי אקדמיה. המחקר מתקיים כבר מספר שנים, ושיתוף הפעולה עם סיאלו מאפשר לפתח יישומים לטכנולוגיה זו. “אנו נמצאים בחלק הראשון של המחקר”, אומר אנגל. “אנחנו מבינים מה הגורמים המשפיעים ומה צריך לעשות כדי לאפשר להם לפעול בתנאי שדה. עכשיו צריך ליישם את מה שאנו יודעים. בתוך מספר שנים לא גדול נדע להביא את המוצרים לשוק”.
סיאלו פועלת לאורך כל השנים בירושלים, שם נעשה גם הייצור של המוצרים. קרוב ל-80 אנשים עובדים בחברה, אשר ביחד ממשים את החזון של סיאלו: להפוך מחברה מובילה בתחום לחברה פורצת דרך.
לינק לכתבה המקורית בעיתון דה מרקר